Despre certificare
ISO 9001 este un standard ce stabileste cerintele pentru un sistem de management al calitatii, care prevede:
- identificarea proceselor desfasurate, a modului de desfasurare si a legaturilor dintre ele (procese de management, de asigurare a resurselor, de realizare a serviciilor si de monitorizare);
- stabilirea regulilor de efectuare a modificarilor in documente si date;
- stabilirea regulilor privind documentele externe;
- cerinte referitoare la identificarea, pastrarea, protectia, retragerea si arhivarea inregistrarilor calitatii, a caror mentinere demonstreaza functionarea Sistemului de Management al Calitatii
ISO 14001 contine cerinte obligatorii referitoare la respectarea legislatiei sau altor reglementari de mediu aplicabile. Reprezinta standardul de referinta pentru implementarea unui sistem de managementul mediului , in vederea sprijinirii organizatiilor interesate in atingerea obiectivelor referitoare la mediu si a celor economice, dar si aspecte de ordin strategic si concurential, prin sustinerea protectiei mediului si a prevenirii poluarii. Pentru ca o organizatie sa poata stabili “ce impact este semnificativ asupra mediului”, este necesar sa-si defineasca pentru inceput o scara a importantei pe care considera ca este necesar sa o acorde aspectelor de protectie a mediului pe baza unor criterii ca:
– gradul de conformare cu legislatia de mediu
-codurile de buna practica existente in organizatie
-criterii de natura stiintifica
-presiunea exercitat de comunitatea locala
-valorile, principiile si reglementarile dupa care se ghideaza organizatia
-considerente de reducere a costurilor cu energia si materiile prime
Companiile care prelucreaza, produc, transporta, depoziteaza sau comercializeaza alimente trebuie sa-si implementeze un sistem de siguranta a alimentului, cunoscut sub numele de HACCP. Aceasta obligativitate revine si proprietarilor de locatii horeca, indiferent ca vorbim de un restaurant, o cafenea, sau un simplu fast-food.
HACCP este un sistem de management al sigurantei alimentului și reprezinta abrevierea pentru “Hazard Analysis and Critical Control Point” Se dorește implementarea acestui standard deoarece calitatea produselor alimentare are urmari directe asupra sanatatii fiecaruia dintre noi si nu toate pericolele pot fi controlate pe lantul alimentar prin folosirea regulilor de buna practica precum:
– buna practica agricola,
– buna practica de igiena,
– buna practica de productie.
ISO 45001 este aplicabil oricarei organizatii care doreste:
– sa se asigure si sa demonstreze conformitatea cu politica SMSSM declarata;
– sa implementeze, mentina si imbunatateasca un sistem de management SMSSM;
– sa asigure respectarea legilor si reglementarilor referitoare la ISO 45001;
ISO 45001 precizeaza cerintele pentru un sistem de management al sanatatii si securitatii in muncă (SMSSM), pentru ca organizatia sa-si poata gestiona riscurile SSM si sa-si imbunatatesca performantele.
perfectionarea continua a produsului
– furnizarea increderii ca produsele certificate satisfac cerintele de calitate
– analizarea caracteristicilor produselor, in special a celor legate de securitate, sanatate, mediu, in toate fazele ciclului de viata a produsului (de la conceptie, la serviciile post-vanzare)
– optimizarea raportului calitate/pret
– identificarea punctelor slabe legate de fabricatie